Domowa produkcja alkoholu to spore wyzwanie, ale też ogromna satysfakcja, gdy przed gośćmi stawiamy wyśmienite trunki. Aby sporządzić naprawdę smaczny i aromatyczny alkohol wysokoprocentowy trzeba się sporo natrudzić. Należy również posiadać szeroką wiedzę na temat destylacji domowych alkoholi. Do produkcji bimbru w domu potrzebujemy odpowiedniego sprzętu. Możemy go obecnie bez trudu kupić w licznych sklepach stacjonarnych oraz w sklepach online np. na stronie internetowej https://alembik.eu/146-destylatory-do-bimbru. Profesjonalny destylator z pewnością zwiększa nasze szanse na sukces. Do najprostszych i najbardziej popularnych urządzeń tego typu należą bimbrownice.
Funkcjonowanie bimrowicy w znacznej mierze oparte jest na wykorzystaniu drożdży. To dzięki nim zachodzi proces fermentacji cukrów. Bimbrownica pozwala na zapewnienie optymalnych warunków dla tego procesu. Wynikiem procesu fermentacji jest tzw. zacier fermentacyjny. Ta substancja zawiera już alkohol, który jest swego rodzaju efektem ubocznym zachodzącej fermentacji.
Zacier, który umieszcza się w bimbrownicy sporządzany jest zazwyczaj z kilograma cukru, 2 litry wody, paczki suchych drożdży oraz łyżki sody oczyszczonej. Wszystkie te składniki należy umieścić w bimbrownicy i całość bardzo dokładnie wymieszać. Następnie możemy już tylko cierpliwie czekać na rezultaty pracy destylatora. Dzięki takim urządzeniom destylacja staje się prostą i niedrogą metodą na uzyskanie trunku, którym od wieków raczyli się nasi przodkowie. Wszak bimber towarzyszy nam od bardzo dawna, a jego destylacja jest nieodłącznym elementem naszej kultury. Stwierdzenie, że bimbrownica jest dla nas, Polaków historycznym wynalazkiem dalekie będzie, zatem od przesady.